Zmierz swoje przyśpieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Zamieszczone przez namo
    Kurcze! To miała być zabawa tym programikiem a nie pisanie pracy doktorskiej
    To trzeba było wrzucić temat na Off Topic http://forum.octaviaclub.pl/viewforum.php?f=6 a jeśli miała być porządna zabawa to na http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=1273

Komentarz

szkodzisław, musisz mi dziadzia cukier podnosić??

Komentarz

• Hanz2k
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 522

Apropos wyższego próbkowania - więcej niż 1 raz na sekundę - zapomnijcie o tym. Ten aspekt GPS jest technologią podwójnego zastosowania potrzebną przy naprowadzaniu broni. Bomba, rakieta czy samolot zasuwają 300 m/s. i tam częstotliwość próbkowania i wyliczania pozycji potrzebna jest nawet większa. Dla użytkowników cywilnych wystarczy 1 raz na sekundę.
        Hanz2k
        1,8 T by MT
        :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• Sev
          L&K
          • 2007
          • 1295

Raczej ustalić stałą prędkość jazdy 100km/h wg GPS, sprawdzić ustawienie wskazówki prędkościomierza, powinno być około 105-110km/h zależnie od rozmiaru opon - 195/60R15 - ok. 105km/h, 205/55R16 ok. 110km/h, tak mniej więcej jest u mnie, i wtedy zrobić myk z nagrywaniem prędkościomierza, można nagrywać aparatem co kręci 60fps i mamy dokładność 0,0166(6)s
          6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
          Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• winni77
            RS
            • 2009
            • 2183
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jakiś pomysł jest, ale chyba za dużo kombinacji, a potem jeszcze liczenia. Nie mówiąc już o stabilnym montażu kamerki...
            Mój "Batmobil"

Komentarz

• Jac_ek
              RS
              • 2009
              • 1733

Zamieszczone przez Hanz2k
              Apropos wyższego próbkowania - więcej niż 1 raz na sekundę - zapomnijcie o tym. Ten aspekt GPS jest technologią podwójnego zastosowania potrzebną przy naprowadzaniu broni. Bomba, rakieta czy samolot zasuwają 300 m/s. i tam częstotliwość próbkowania i wyliczania pozycji potrzebna jest nawet większa. Dla użytkowników cywilnych wystarczy 1 raz na sekundę.
              Jestem uzytkownikiem cywilnym GPS'a ktory ma czestotliwosc probkowania 20Hz, czyli 0.05 sek i dokladnosc 3D siegajaca 3 cm - ale i tak uwazam ze dokkladniej bedzie "skalibrowac sobie licznik GPS amatorskim (standardowa dokladnosc pomiaru predkosci +/- 0.3 m/s) a pozniej wykonac nagranie kamera i policzyc klatki
              - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

Ja myślę że ten programik to będzie po to by doskonalić umiejętności wajchowania lewarkiem zmiany biegów i pracy lewej nogi. Nawet gdy aplikacja pokaże nam 12 sek do 100 to postarajmy się zrobić to szybciej pobijając poprzedni rekord. I tak w kółko aż powiemy "szybciej się nie da". Czy to będzie 6 sek czy 8 sek nie ważne, ważne że po przygodzie z tym programikiem "zwijam" szybciej niż wcześniej.

Nie ma sensu porównywać swojego wyniku z katalogowym czy jakimkolwiek innym. Po co jakieś 0.5 do 0.7 sek różnicy jest w zależności o litrów paliwa w baku.

Komentarz

• winni77
                  RS
                  • 2009
                  • 2183
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Jac_ek
                  Jestem uzytkownikiem cywilnym GPS'a ktory ma czestotliwosc probkowania 20Hz, czyli 0.05 sek i dokladnosc 3D siegajaca 3 cm
                  Skąd masz takie dane? Nie wiem jakiego masz GPSa, ale po pierwsze jeśli rzeczywiście miałbyś 20 próbek na sekundę, to mapa płynnie powinna się zmieniać (standardowy film ma 25 klatek/sek). Już nie wspomnę, że żaden GPSowy procek nie wyrobiłby z taką częstotliwością. Jak zmierzyłeś dokładność 3D? Zakłada, że masz dostęp do profesjonalnego sprzętu pomiarowego?

[ Dodano: Wto 29 Wrz, 09 22:00 ]
                  Zamieszczone przez namo
                  I tak w kółko aż powiemy "szybciej się nie da".
                  Raczej powiemy "czas na wirusa"

[ Dodano: Wto 29 Wrz, 09 22:00 ]
                  Zamieszczone przez namo
                  Po co jakieś 0.5 do 0.7 sek różnicy jest w zależności o litrów paliwa w baku.
                  I najlepiej próbować na czczo
                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• Jac_ek
                    RS
                    • 2009
                    • 1733

Zamieszczone przez winni77
                    Zamieszczone przez Jac_ek
                    Jestem uzytkownikiem cywilnym GPS'a ktory ma czestotliwosc probkowania 20Hz, czyli 0.05 sek i dokladnosc 3D siegajaca 3 cm
                    Skąd masz takie dane? Nie wiem jakiego masz GPSa, ale po pierwsze jeśli rzeczywiście miałbyś 20 próbek na sekundę, to mapa płynnie powinna się zmieniać (standardowy film ma 25 klatek/sek). Już nie wspomnę, że żaden GPSowy procek nie wyrobiłby z taką częstotliwością. Jak zmierzyłeś dokładność 3D? Zakłada, że masz dostęp do profesjonalnego sprzętu pomiarowego?
                    Na codzień pracuje na Leica GPS1200, jak chcesz jego dane to masz je TU, o cene nie pytaj ;-) moge jeszcze powiedziec ze w pomiarach statycznych (>45 min na punkcie) mozesz nawet uzyskac 5mm dokladnosci 2D 10mm 3D ;-) - na codzien pracuje sie jednak w trybie RealTimeKinematic (RTK) i tu masz te nedzne 3cm co nadaje sie tylko do niektorych specyficznych zastosowan w geodezji.

Jednak tym sprzetem (podobnie jak i zwyklym GPS) nie pomierzysz dokladnie przyspieszenia wiec tak jak juz wczesniej pisalem - potrzebna jest metoda kombinowana i tyle

Komentarz

• winni77
                      RS
                      • 2009
                      • 2183
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

No tak, ale my tu nie osprzęcie geodezyjnym... Polska instrukcja dla zainteresowanych.
                      Mój "Batmobil"

Komentarz

• Jac_ek
                        RS
                        • 2009
                        • 1733

Zamieszczone przez winni77
                        No tak, ale my tu nie osprzęcie geodezyjnym... Polska instrukcja dla zainteresowanych.
                        No nie wogole ;-), cywilny gps to tez sprzet geodezyjny a o takim rozmawiamy miedzy innymi. No chyba ze czegos niewiem ;-)

jednym z argumentów przytoczonych wyżej, który eliminował gps z użycia go do w miarę dokładnego pomiaru przyspieszenia samochodu było jego próbkowanie, dlatego napisałem że dysponuje sprzętem który ma wyższe próbkowanie i mimo tego nie użyłbym go do pomiaru przyśpieszenia.
                        Dla mnie EOT w tej kwestii

Komentarz

• Sev
                          L&K
                          • 2007
                          • 1295

Czyli podsumowując, metoda kuchenna - najlepiej aparat foto kręcący 60fps, najprostszy GPS do skalibrowania prędkościomierza, kręcimy obrotomierz, w najprostszym, darmowym programie do edycji video zliczamy (program zlicza) ilość klatek (przeliczamy wówczas na czas) albo czas trwania interesującego nas fragmentu filmu i takim oto pomiarem pośrednim otrzymujemy odpowiedź czy pora już na wirusa czy nie :szeroki_usmiech
                          6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                          Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• Hanz2k
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 522

Jac_ek, to omów się z kolegą na pomiar a nie łap mnie za słowa. Twoje 20 Hz służy do przyspieszenia pomiaru w miejscu - po prostu szybciej zbierasz próbkę statystyczną. A cywilem jesteś o tyle, że twój odbiornik i jego nabywca są wpisanie do rządowych dokumentów w kilku krajach. I spróbuj swój odbiornik sprzedać do Korei Północnej czy Iranu. Ciekawe jak długo będziesz oglądał świat zza krat jak cię złapią za naruszenie eksportu technologii podwójnego zastosowania.
                            uncw.edu/.../EC%20Learning%20Tool%20REV%20Oct%2007.pps

Pozdrawiam
                            Hanz2k
                            1,8 T by MT
                            :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

Pracuję...